Whatsappmailטלפון

מאמרים

למה תפריט הוא לא מה שיעזור לך להצליח לרזות

"יש לי צורך עז להיות טובה, לעשות מה שבסדר, מה שאמור להיות נכון אבל יש בי חוסר סבלנות ומרדנות, אני עושה מה שצריך, ואז כאילו משתלחת ועושה הכל ההפך. וזה חוזר על עצמו – אוכלת מסודר, כמו שצריך, עד שפתאום אוכלת מכל הבא ליד". כך אמרה לי נ'.

התסכול הזה מוכר ושכיח. הפער בין הרצון להתנהל לפי מסגרת כללים שיש לי רצון לדבוק בה, לבין המציאות, בה אני פוגשת פתאום איזה רצון אחר בתוכי, לא מודע, שמוביל אותי במציאות להתנהג באופן אחר לחלוטין.
למה זה קורה לי??

מה נכון? איך צריך?

שאלה ראשונה שנתעכב עליה היא מה זה "מה שאמור להיות נכון, מה שצריך"?


לפעמים זה ידע כללי שרכשתי, שהגיע אלי, הגיוני לי, שנתפס עבורי כנכון, ויש בי שאיפה לאמץ אותו. ולפעמים זה מגיע בצורת הבקשה "תני לי תפריט, כשיש לי תפריט אני מצליחה". כל זה יכול להיות נכון, ואולי גם להצליח לאורך זמן, אלא שהיצמדות ל"מה שצריך" מרחיקה אותי מההקשבה שלי לעצמי, ומפגישה גם עם רצונות לא מודעים אחרים. חיפוש אחר אמת חיצונית, מוכתבת, כללית, שתעזור לי, שתנתב אותי, אבל… היא לא שלי. היא לא הצרכים שלי, היא לא הרצונות שלי, היא לא נובעת מהערכים שלי, היא לא מה שחשוב לי והיא בכלל לא מי שאני. אני חושקת בה כי היא נתפסת בעיני כנכונה, בהגיון, על סמך הידע שלי, ויש לי גם אמונה אולי שהיא תעזור לי ותשמור עלי.

אז למה לנו את ה"כמו שצריך" הזה? למה אנחנו מחפשים להיצמד למה שאמור להיות נכון?

אכילה רגשית

צילום: טליה לביא

כי איבדנו את היכולת והביטחון לסמוך על עצמנו. יש בנו פחד וספק לאכול את מה וכמה שאנחנו באמת רוצים וצריכים. לחשש הזה יש לא מעט קבלות: עובדה… כשאני לא במסגרת, אני מאבדת את זה לגמרי, עובדה שכשאני אוכלת מה שבא לי זה מתחיל בעוגייה אחת ונגמר בשקית כולה…עובדה.

אנחנו גם מחפשים קיצורי דרך, הקלות. כללים חיצוניים שיחסכו מאתנו את הצורך המייגע להיות בתקשורת עם עצמנו, עם הצורך שלנו שמשתנה מיום ליום ומשעה לשעה. קשה ללוות אותו, לעקוב אחריו, להקשיב לו בכל רגע ובכל סיטואציה, בתוך כל ההמולה של החיים, של העשייה, של המטלות, של האילוצים, של הרגשות. כי למי יש זמן וסבלנות לשאול את עצמו פעמים רבות ביום – מה אני באמת צריכה עכשיו?

כשנ' ואני המשכנו את השיחה על "מה שאמור להיות נכון, מה שרצוי וצריך" היא העזה לומר שיש לה גם רצון אחר שהוא לעשות את מה שבסדר לה, את מה שהיא באמת רוצה.

ומיד מיהרה והוסיפה הסתייגות! "אבל, אני יודעת שכדי לרזות אני צריכה לא לאכול את מה שאני באמת רוצה". כמו אומרת: יש לי פחד גדול לאכול את מה שאני באמת רוצה, אני רוצה אוכל טעים, מספק, והראש שלי אומר שמה שאני באמת רוצה ישמין אותי, ולכן אני נמנעת מכך, ומתאמצת לאכול לפי כללים שאני תופסת אותם כנכונים.

לכאורה הגיוני מאד. אלא שמה שקורה הוא שנ' "מסתובבת" בעולם בחוסר שביעות רצון תמידי, שהיא לא מודעת לו, שגורם לה מעת לעת לבעוט בכל ולאכול באופן בולמוסי, ולחוות תחושה של כישלון. כך הציפיה והרצון לאכול כמו שצריך מתנגשים עם הרצון להיות עצמאית, חופשיה, קרובה לעצמי. הקונפליקט הבלתי מיושב מייצר בלבול ותסכול ויותר מכך – לא מקדם אותה למקום מצליח ומיטיב.

צריך בעברית היא מילה מתעתעת

כמה מכם חושבים או חושבות "הלוואי שהייתי אוכלת כמו שצריך" או "אם הייתי אוכלת כמו שצריך אז…" וכל וריאציה אחרת על ה"צריך" הזה? לכאורה מטרה שמקדמת לשינוי ולאימוץ הרגלי אכילה חדשים ומשופרים, לא?

אכילה רגשית

צילום: טליה לביא

צריך בעברית היא מילה מתעתעת כי יש בה גם את המילה need וגם את ה necessary וגם את ה"אמור להיות". מה זה משנה תשאלו? התשובה היא שבין הקשבה אמיתית לצורך (need) לבין "מה שצריך" במובן של מה שאמור להיות, קיים הבדל שהוא עצום, מהותי ומשמעותי.

מה זה "לאכול כמו שצריך"? זהו ביטוי שקרוב יותר למה שאמור להיות. למשל אמורים לאכול בבוקר, למשל אמורים לאכול ירקות, או אמורים לעשות ספורט, או למשל לא אמורים לאכול עוגיות אולי, או רק פעם ביום, אולי רק בסופ"ש? אולי רק עוגייה בריאה? ועוד כל מיני כללים שמישהו אחר קבע.  ה"צריכים" הללו הם נכונים באופן כללי, כי מחקרים הוכיחו שלאכול בבוקר תורם לריכוז, ושלאכול ירקות תורם לבריאות, וכך כולנו יודעים מה נכון ומה רצוי ומה צריך, אבל עדיין מתנהלים בפער שבין "מה שצריך" לבין מה שקורה במציאות שלי, מה שלא פעם מוביל לתסכול רב ולחוויה ש: "אין לי מספיק כוח רצון", אין לי משמעת", אין לי מספיק מוטיבציה". המון דברים שאין לי.

נכון, יש המלצות, ויש מאחוריהן הוכחות ורציונל, וטוב היה לו עשינו כך וכך, מה שאנחנו אמורים ומה שצריך, אבל כל אלה ואחרים אינם תמיד בהלימה או קשר עם הצרכים האמיתיים שלי! אז מה כמו שצריך כאן?

צרכים הם גם רגשיים

היכולת להבין מה אני צריכה, מהם הצרכים האמיתיים שלי, היא ההיפך הגמור של ה"צריך" הזה. ואין זה משנה אם בסופו של דבר המציאות תהיה בדיוק אותו דבר כלומר, אני אגלה שמה שטוב לי הוא באמת לאכול ירקות בבוקר, או מוזלי, אבל העובדות אינן אלה שמתחזקות את ההצלחה שלי, אלא השורש העמוק ממנו הבחירה שלי הגיעה.

מה אני צריכה? מה הכי חשוב ומשמעותי לי? האם זה שיהיה לי טעים? או לשבוע במידה נעימה? לגוון? לחוש סיפוק? או שאולי הצרכים שאני מזהה לא קשורים לאוכל כלל? ואני רק עושה חיבור אוטומטי בין הצורך שלי לנוח עכשיו או להירגע או להיטען או לשחרר – לבין אוכל? ורק כשאני עוצרת להקשיב לעצמי ולצרכים האמיתיים שלי, יש לי את היכולת לדייק ולתת לעצמי את מה שהכי קרוב לצורך שלי?

אכילה רגשית

צילום: טליה לביא

דוגמה נפלאה היא אותו רגע שבו אנחנו חוזרים הביתה מיום עבודה. בין אם אני אישה או גבר, בדרך כלל מחכות לי בבית מטלות רבות. הבית, הילדים, הכלב… ובאוטומט אנחנו הולכים למטבח, לכאורה להטעין את עצמנו, אולי להתאקלם בבית אחרי יום עמוס, אולי להרפות? בדרך כלל אנחנו אפילו לא מודעים לכך שזה מה שאנחנו מחפשים, אנחנו פשוט אוכלים.

לו עצרנו לרגע, להקשיב לעצמנו, ל צ ר כ י ם שלנו, היינו מגלים שמה שאנחנו באמת צריכים עכשיו זה קצת, ממש ממש קצת – אולי לנוח. אפילו לא פיזית, רגשית, לעשות את המעבר עם פאוזה קטנטנה בין לבין. זה לא קל, במיוחד אם יש שם מחשבות על כל מה שמחכה לנו, שאנחנו לא יכולים לרשות לעצמנו, אולי על כך שלא מגיע לנו, אולי על כך שזה לא יתקבל בהבנה ובאמפטיה מצד הקרובים לנו, או כל חסם מחשבתי אחר.

המחשבות הללו לא תמיד נוכחות שם במודעות שלנו, הן ברקע, בתת מודע, והן מפעילות אותנו. מרחיקות אותנו מהיכולת להקשיב לעצמנו, למה שאנחנו באמת צריכים, גם כשזה משהו מאד קטן, אנחנו מדחיקים את הצורך המדויק ו…הולכים לאכול.

האכילה הזו בדרך כלל לא מהנה, לא מענגת ולא מספקת, כי היא לא הייתה נחוצה לנו מלכתחילה, היא לא מה שהיינו צריכים. כך, נשארנו עם העייפות, עם הצורך להרפות, להתרענן, להיטען, וגם עם אוכל מיותר בבטן וחוויה מתסכלת, שלא פעם מגלגלת אותנו לאכילה נוספת, לרגשות אשם, כעס ותסכול.

תנסו….זו לא חייבת להיות מנוחה קלאסית כזו עם עיניים עצומות ומיטה ורגליים למעלה. אולי רק להחליף בגדים, אולי מקלחת, משהו שיאפשר לכם לעשות ריסטארט. המקרר, אם אתם לא באמת רעבים עכשיו, הוא כנראה לא הכתובת הנכונה, קרוב לוודאי שזה לא באמת מה שאתם צריכים. אלא פשוט קצת להתאוורר, לנחות.

אז מה זה לאכול כמו שצריך? פתאום יש לזה מובן אחר? כשאני במפגש עם הצורך שלי, אין משמעות למה שהיה אמור להיות, למה שהיה רצוי, למה שנחשב נכון . דרך "השתקת" הרעשים החיצוניים של מה צריך להיות, מה נכון, מה מומלץ, אפשר להתפנות להקשבה נקייה ושקטה למה אני צריכה באמת!

מניסיוני, זה משנה חיים.